OBS: Denna långa och detaljerade artikel handlar om åttondelsfinalerna i EM. Den ger en omfattande analys av matcherna och diskuterar de olika lagen och deras prestationer.

I. Introduction

UEFA European Football Championship 2020, även känt som EM 2020, är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. Turneringen, som ursprungligen skulle ha ägt rum 2020, blev på grund av covid-19-pandemin framflyttad till juni-juli 2021. EM 2020 är en unik turnering då den spelas i flera länder runt om i Europa för att fira turneringens 60-årsjubileum.

Nu när gruppspelet är avklarat är det dags för åttondelsfinalerna, eller ”em åttondelsfinaler”, där 16 kvarvarande lag kommer att göra upp om en plats i kvartsfinalerna. I denna artikel kommer vi att ge en omfattande analys av åttondelsfinalerna, diskutera de olika lagen och deras prestationer samt ge en överblick över de kommande matcherna.

II. Matchanalys

A. Wales vs. Danmark

Den första åttondelsfinalen spelades mellan Wales och Danmark på Johan Cruijff ArenA i Amsterdam den 26 juni 2021. Danmark visade upp en imponerande prestation och vann matchen med 4-0. De danskarna dominerade spelet från början till slut och visade upp en stark offensiv. Kasper Dolberg gjorde två mål, medan Joakim Mæhle och Martin Braithwaite också bidrog med varsitt mål.

Wales hade svårt att skapa farliga målchanser och hade svårt att hålla jämna steg med det danska laget. Trots att Wales hade en stark defensiv kunde de inte stoppa Danmarks offensiv. Det danska laget visade prov på ett samspelt och disciplinerat spel, vilket resulterade i en övertygande seger.

B. Italien vs. Österrike

Den andra åttondelsfinalen spelades mellan Italien och Österrike på Wembley Stadium i London den 26 juni 2021. Matchen var jämn och intensiv, och det krävdes förlängning för att avgöra vinnaren. Italien vann till slut med 2-1 efter att Matteo Pessina och Ciro Immobile gjort mål i förlängningen.

Båda lagen visade upp en stark defensiv och det var svårt att skapa farliga målchanser. Österrike gjorde en imponerande insats och höll jämna steg med det italienska laget under hela matchen. Men Italien visade upp en imponerande mental styrka och lyckades avgöra matchen i förlängningen.

C. Nederländerna vs. Tjeckien

Den tredje åttondelsfinalen spelades mellan Nederländerna och Tjeckien på Puskás Aréna i Budapest den 27 juni 2021. Tjeckien vann matchen med 2-0 efter mål av Tomas Holes och Patrik Schick. Nederländerna hade svårt att skapa farliga målchanser och hade svårt att hålla jämna steg med det tjeckiska laget.

Tjeckien visade upp en stark defensiv och lyckades hålla Nederländerna borta från målet. De var också farliga i anfallet och utnyttjade sina chanser på ett effektivt sätt. Nederländerna hade en besviken turnering och åkte ut redan i åttondelsfinalen.

D. Belgien vs. Portugal

Den fjärde åttondelsfinalen spelades mellan Belgien och Portugal på Estadio La Cartuja i Sevilla den 27 juni 2021. Belgien vann matchen med 1-0 efter ett mål av Thorgan Hazard. Matchen var mycket jämn och båda lagen hade chanser att göra mål.

Belgien visade upp en stark defensiv och lyckades hålla Portugals offensiv i schack. De var också farliga i anfallet och skapade flera farliga målchanser. Portugal hade svårt att hitta ytor i det belgiska försvaret och hade svårt att skapa farliga målchanser. Belgien gick vidare till kvartsfinalerna med en imponerande seger.

E. Kroatien vs. Spanien

Den femte åttondelsfinalen spelades mellan Kroatien och Spanien på Parken Stadium i Köpenhamn den 28 juni 2021. Matchen var en riktig målfest och slutade 5-3 till Spanien efter förlängning. Spanien dominerade spelet och skapade flera farliga målchanser, men Kroatien visade prov på en imponerande kämpainsats och lyckades komma tillbaka från ett 1-3-underläge.

Spanien visade upp en imponerande offensiv och skapade flera farliga målchanser. De var också effektiva framför mål och utnyttjade sina chanser på ett bra sätt. Kroatien gjorde en imponerande kämpainsats och lyckades komma tillbaka i matchen, men det räckte inte för att besegra det spanska laget.

F. Frankrike vs. Schweiz

Den sjätte åttondelsfinalen spelades mellan Frankrike och Schweiz på National Arena i Bukarest den 28 juni 2021. Matchen var en riktig rysare och slutade 8-7 till Schweiz efter straffsparkar. Matchen var jämn och intensiv, och båda lagen hade chanser att göra mål.

Schweiz visade prov på en imponerande kämpainsats och lyckades komma tillbaka från ett 1-3-underläge. De var också effektiva framför mål och utnyttjade sina chanser på ett bra sätt. Frankrike gjorde en stark insats och hade flera farliga målchanser, men de hade svårt att hålla jämna steg med det schweiziska laget. Schweiz gick vidare till kvartsfinalerna efter en dramatisk straffsparksläggning.

G. England vs. Tyskland

Den sjunde åttondelsfinalen spelades mellan England och Tyskland på Wembley Stadium i London den 29 juni 2021. England vann matchen med 2-0 efter mål av Raheem Sterling och Harry Kane. Matchen var jämn och intensiv, och båda lagen hade chanser att göra mål.

England visade prov på en imponerande defensiv och lyckades hålla Tyskland borta från målet. De var också farliga i anfallet och utnyttjade sina chanser på ett effektivt sätt. Tyskland hade svårt att hitta ytor i det engelska försvaret och hade svårt att skapa farliga målchanser. England gick vidare till kvartsfinalerna efter en imponerande seger.

H. Sverige vs. Ukraina

Den åttonde och sista åttondelsfinalen spelades mellan Sverige och Ukraina på Hampden Park i Glasgow den 29 juni 2021. Matchen var jämn och intensiv, och det krävdes förlängning för att avgöra vinnaren. Ukraina vann till slut med 2-1 efter att Artem Dovbyk gjort mål i den 121:a minuten.

Båda lagen visade upp en stark defensiv och det var svårt att skapa farliga målchanser. Sverige tog ledningen genom Emil Forsberg, men Ukraina lyckades kvittera i den andra halvleken. Matchen gick till förlängning och Ukraina avgjorde i den sista minuten av den andra förlängningsperioden. Ukraina gick vidare till kvartsfinalerna efter en hård kamp mot Sverige.

III. Kvartsfinaler och Semifinaler

Efter åttondelsfinalerna är det dags för kvartsfinalerna i EM 2020. Kvartsfinalmatcherna och resultaten är följande:

  • Schweiz vs. Spanien: 1-1 (1-2, Spanien vinner på straffar) (spelades den 2 juli 2021 i Sankt Petersburg)
  • Belgien vs. Italien: 1-2 (spelades den 2 juli 2021 i München)
  • Tjeckien vs. Danmark: 1-2 (spelades den 3 juli 2021 i Baku)
  • Ukraina vs. England: 0-4 (spelades den 3 juli 2021 i Rom)

I semifinalerna möttes Spanien och Italien samt Danmark och England. Resultaten för semifinalerna var följande:

  • Spanien vs. Italien: 1-1 (Italien vinner på straffar) (spelades den 6 juli 2021 i London)
  • Danmark vs. England: 1-2 (efter förlängning) (spelades den 7 juli 2021 i London)

IV. Finalmatchen

Finalmatchen i EM 2020 kommer att spelas mellan England och Italien den 11 juli 2021 på Wembley Stadium i London. Det förväntas bli en spännande match mellan två starka lag.

Båda lagen har imponerat under turneringen och har visat upp en stark defensiv samt en farlig offensiv. Nyckelspelare att hålla ett extra öga på är Raheem Sterling och Harry Kane för England samt Ciro Immobile och Lorenzo Insigne för Italien.

Det är svårt att förutse resultatet av finalen, men det förväntas bli en tät och spännande match. Båda lagen har potentialen att vinna, och det kommer att bli en hård kamp om titeln.

V. Sändningar och TV-schema

Sändningarna av EM 2020 i Sverige sker genom SVT och TV4/CMore. För mer information om sändningstider och kanaler kan du besöka länken här.

VI. Framtida Europamästerskap

Det nästa Europamästerskapet i fotboll kommer att äga rum 2024 i Tyskland. Turneringen kommer att innehålla åttondelsfinaler, precis som EM 2020. Åttondelsfinalerna kommer att spelas den 26 juni 2024, och finalen kommer att äga rum den 14 juli 2024 på Olympiastadion i Berlin.

Turneringen kommer att spelas i flera städer runt om i Tyskland, inklusive Berlin, Dortmund, Gelsenkirchen, Köln, Düsseldorf, Frankfurt, Leipzig och München. De deltagande lagen kommer att kvalificera sig genom gruppspelet, och de bästa lagen kommer att gå vidare till åttondelsfinalerna.

Det nya Europamästerskapet kommer att följa samma format som tidigare turneringar, där lagen måste vinna sina matcher för att avancera till nästa omgång. Det kommer inte att finnas någon match om tredjepris i turneringen.

VII. Slutsats

Åttondelsfinalerna i EM 2020 har varit spännande och fulla av dramatik. Vi har sett imponerande prestationer från olika lag och några överraskande resultat. Wales, Österrike, Nederländerna, Portugal, Kroatien, Frankrike, Sverige och Tyskland har alla åkt ut ur turneringen, medan Danmark, Italien, Tjeckien, Belgien, Spanien, Schweiz, Ukraina, och England har gått vidare till kvartsfinalerna.

Det har varit en imponerande turnering hittills, och vi ser fram emot de kommande matcherna. Kvartsfinalerna, semifinalerna och finalen kommer att vara spännande och avgöra vilket lag som tar hem titeln i EM 2020.

em åttondelsfinaler

Av kasper

Kasper kan inte få nog av Chelsea FC, och han är förmodligen deras största svenska fan. Förutom att skriva om fotboll och laget, gillar han att själv lira i korpen och dricka en kall efter jobbet.