fotbollslag

Hammarby slog ut Djurgården med 1-0 i ett dramatiskt derby och tog sig till final i Svenska Cupen. Mads Fenger blev matchhjälte med sitt mål i andra halvlek.

Det var ett hett derby på Tele2 Arena mellan de två Stockholmsrivalerna som båda ville nå finalen i Svenska Cupen. Djurgården hade vunnit de tre senaste mötena mot Hammarby i Allsvenskan och hade också hemmaplan till sin fördel.

Hammarby tar hem det

Men det var Hammarby som fick jubla efter 90 minuter av intensiv fotboll. Laget lyckades hålla nollan mot ett Djurgården som skapade flera chanser men inte hade marginalerna på sin sida.

Djurgården träffade ribban tre gånger under matchen, först genom Aslak Fonn Witry i första halvlek och sedan genom Jesper Karlström och Emir Kujovic i andra halvlek. Men bollen ville inte in bakom Davor Blazevic i Hammarbys mål.

Hammarby var mer effektivt framåt och gjorde matchens enda mål i den 64:e minuten. Efter en hörna nickade Mads Fenger bollen mot mål och den styrdes via Djurgårdens back Marcus Danielson in i nätet.

Målet var Fengers första för säsongen och det gav honom en hjälteroll bland Bajens supportrar.

• Det är jättestort för hela Hammarby, sa Fenger till C More efter matchen.

Hammarby höll undan för Djurgårdens press i slutet av matchen och kunde fira en historisk seger. Det var första gången sedan 1983 som Hammarby nådde finalen i Svenska Cupen.

I finalen väntar IFK Göteborg som slog ut Malmö FF med 2-1 på bortaplan tidigare under dagen. Finalen spelas den 30 april på Gamla Ullevi i Göteborg.

För Djurgården blev det en tung förlust som innebar att laget missade chansen att vinna sitt första cupguld sedan 2005.

• Vi är besvikna så klart, vi ville vinna den här matchen och ta oss till final, sa Djurgårdens tränare Kim Bergstrand till Discovery +.
Du kanske också vill läsa:  EM Final 2021: En Oförglömlig Match

En viktig match som kan bli dyr

Matchen var inte bara en kamp om en plats i finalen utan också en prestigefylld drabbning mellan två lag som har en lång och bitter rivalitet. Det märktes på planen där det delades ut sju gula kort och ett rött kort.

Det röda kortet drabbade Hammarbys anfallare Gustav Ludwigson som fick sitt andra gula kort i den 77:e minuten efter att ha dragit ner Djurgårdens Haris Radetinac. Ludwigson hade fått sitt första gula kort i den 38:e minuten efter att ha filmat i straffområdet.