fredriksskans

Stamford Bridge i London och Fredriksskans IP i Kalmar är två fotbollsarenor med väldigt olika förutsättningar och historia. Vi tyckte det vore roligt att jämföra dessa och se vad som skiljer sig från en svensk arena och en av de störa arenorna i Premier leauge.

Kapacitet

Stamford Bridge har en kapacitet på drygt 40 000 åskådare, medan Fredriksskans IP rymmer 9000 personer. Chelsea har alltså en betydligt större hemmaarena som tar över 4 gånger så mycket publik.

ålder och arkitektur

Stamford Bridge invigdes faktiskt redan 1877 och ritades av den kände skotske arkitekten Archibald Leitch. Arenan har byggts om i flera omgångar men har kvar en klassisk engelsk ”fotbollsstadionkänsla” kan man nog ändå påstå. Fredriksskans IP är från 1919 och har en enklare utformning.

Hemmalag

Stamford Bridge är alltså hemmaarena för Chelsea FC, en av Englands mest framgångsrika och välkända klubbar. På Fredriksskans spelar de mindre klubbarna Kalmar SK och Kalmar AIK. Tidigare spelade även storlaget Kalmar FF där men de spelar idag på Guldfågeln Arena.

Läge

Stamford Bridge ligger i sydvästra London i stadsdelen Fulham. Fredriksskans IP är belägen centralt i Kalmar, vilket för övrigt är en fantastiskt mysig och fin stad.

Av kasper

Kasper kan inte få nog av Chelsea FC, och han är förmodligen deras största svenska fan. Förutom att skriva om fotboll och laget, gillar han att själv lira i korpen och dricka en kall efter jobbet.