arsenal wfc mot chelsea fc women laguppställning

I söndagens toppmöte mellan Arsenal WFC och Chelsea FC Women på Emirates Stadium blev det Arsenals anfallsstjärna Alessia Russo som avgjorde tillställningen. Matchen slutade 4-1 till hemmalaget efter att Russo svarat för två mål, varav båda från straffpunkten. Arsenal WFC mot Chelsea FC Women laguppställning innehöll flera nyckelspelare som Leah Williamson och Stina Blackstenius på hemmasidan samt Pernille Harder och Sam Kerr för Chelsea.

Mead satte fart på målskyttet

Matchen inleddes i ett högt tempo med närkamper och nickdueller redan från start. Det var Arsenal som tog tag i taktpinnen och skapade de farligaste chanserna inledningsvis. Och det skulle visa sig bli just hemmalaget som fick utdelning först.

I den 8:e minuten vände Beth Mead snyggt bort sin försvarare i straffområdet och placerade distinkt in 1-0 med vänsterfoten vid bortre stolpen. Ett klassmål signerat Arsenals yttermittfältare.

Men Chelsea ville annorlunda. Bara fyra minuter senare kom kvitteringen genom svenska landslagsyttern Johanna Rytting Kaneryd. Hon mötte ett inlägg från Harder vid bortre stolpen och stötte in 1-1 för Chelsea.

Russo avgjorde från straffpunkten – två gånger om

Trots Chelseas kvittering var det Arsenal som förde spelet och såg vassast ut. Laget belönades också med en straff i den 25:e minuten efter att Stina Blackstenius blivit fälld av Kadeisha Buchanan.

Fram klev Alessia Russo som kyligt placerade in 2-1 för hemmalaget. Samma Russo skulle bli stor matchhjälte för Arsenal. Strax innan pausvilan fick anfallaren nämligen chansen igen från elva meter när Caitlin Foord blivit nedgjord i straffområdet.

Russo var iskall från punkten och satte sitt och Arsenals tredje mål för dagen. En drömstart för hemmalaget som gick till pausvila med en 3-1-ledning.

Chelsea bet inte från sig

I den andra halvleken var Chelsea tvungna att gå för en reducering för att ta sig in i matchen igen. Tränare Emma Hayes bytte in stjärnduon Fran Kirby och Jessie Fleming för att sätta mer press på Arsenals backlinje.

Men istället för en reducering var det Arsenal som skulle få utdelning igen. I den 62:a minuten revs Beth Mead ner av Magdalena Eriksson i straffområdet och domaren pekade återigen på straffpunkten.

Russo klev fram igen och satte sitt tredje mål för dagen och Arsenals fjärde. En märklig känsla infann sig – trots att det var 30 minuter kvar av matchen kändes det som att matchen var avgjord i och med 4-1-målet.

Chelsea försökte verkligen komma in i matchen igen, men Arsenals försvar höll tätt. Hemmalagets mittbackspar med Williamson och Rafaelle Souza stod för en imponerande insats och raderade det mesta.

Trots Chelseas forceringar lyckades de inte överlista Arsenals tyska landslagsmålvakt Manuela Zinsberger fler gånger om. Matchen slutade 4-1, en seger som innebär att Arsenal nu går upp jämsides med Chelsea i tabelltoppen.

Nyckelspelare som stod ut

Några av de mest tongivande spelarna i matchen var:

• Alessia Russo, Arsenal: Blev stor matchhjälte med sina tre mål, varav två från straffpunkten. Var ett ständigt hot mot Chelseas backlinje med sin speed och fysik. Utsågs rättvist till matchens lirare.
  • Leah Williamson, Arsenal: Styrde Arsenals försvar med auktoritet och ledarskap. Vann de flesta närkamper och nickdueller och höll ihop det när Chelsea pressade på i andra halvlek.
  • Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea: Stod för Chelseas enda mål och var lagets kreativa nav. Skapade flera farliga chanser med sin fina vänsterfot. Byttes tyvärr ut skadad i den 75:e minuten.
  • Frida Maanum, Arsenal: Krigade på mittfältet och vann många viktiga andrabollar. Bidrog även med fina framspelningar i djupled till Arsenals anfallare. En stark insats av norskan.

Avgörande matcher väntar

Segern för Arsenal innebär att de nu har skaffat sig ett drömläge i kampen om ligatiteln. Med bara två omgångar kvar av WSL är det en stenhård toppstrid mellan Arsenal, Chelsea och Manchester United.

Nästa ligamatch för Arsenal är ett hett Londonmöte med Tottenham den 6 augusti. Chelsea har på pappret ett lättare motstånd i West Ham, men inga matcher är enkla i slutskedet av säsongen.

Mycket talar för att ligatiteln kommer att avgöras i sista omgången när Arsenal och Chelsea ställs mot varandra igen. Den matchen spelas på Kingsmeadow den 13 augusti och kan bli en riktig rysare.

Men innan dess väntar alltså andra avgörande matcher för topplagen. En sak är säker – det kommer bli en rafflande avslutning på årets WSL-säsong. Frågan är bara vilket Londonlag som står som mästare när slutsignalen ljuder om två veckor.